woensdag 3 augustus 2011

Alweer buitenbeentjes ...

Ja, het is natuurlijk een vreemde manier om je te oriënteren in de mastín-wereld: pupinfo ... Soms kom je leuke dingen tegen, soms kom je niet tegen wat er wél zou moeten zijn en soms loop je ook tegen dingen aan die je gewoon een beetje verbazen.

Zoals een Franse mastín-fokker (ten Zuid-Westen van Straatsburg) die al een tijdje geen website meer heeft: "de la Montée du Col".
De naam kan de lezer bekend zijn, want vanuit deze kennel worden er wel eens internationale wedstrijden bezocht. Zoals de WDS 2010 en de recente WDS 2011 in Parijs ...
De fokker heeft geen website, maar wel een Facebook-pagina. (voer gewoon "Elevage de la montée du col" in bij het zoekvenster als je op FB zit. De rest gebeurd als vanzelf.) We kunnen daar o.a. lezen: "Elevage familial de Mâtin Espagnol. Basé en Alsace . Une portée par an . Nos chiots sont vendus à 10 semaines . laurentwillem@aol.com ." Dat van die puppies is wel relevant want er ligt nu een nestje. Een uitgebreide fotoserie staat op die FB-pagina.
Een meer openbaar-toegankelijk (geïllustreerd) stukje staat op het Franse Forumactif.

Een ander "buitenbeentje" vinden we in Spanje. We hadden onlangs al een fokker die Schotse Collies fokt naast mastines en een fokker die Cão da Serra de Aires fokt naast Rafeiros en dan nu een fokker die naast mastines gewoon af en toe Golden Retrievers fokt. Moet kunnen, want eigenlijk is daar niets op tegen. Een ander apart aspect aan deze kennel is dat bij de nestjes die nu "op stapel staan" gebruik wordt gemaakt van een hond die uit Tsjechië is ingevoerd: Pegasso Mastibe (HD-A). Die mag de vader gaan worden bij de respectieve moeders: Neska Fugars de Lunava, Wachata de Lunava, Yuna de Lunava. Moeders van eigen fok dus. Met iets minder perfecte heupen (B).
En ja, wat de webstek LUNAVA betreft ... die is op het moment van schrijven dus nog niet messcherp bijgewerkt.

Maar we herhalen: echte pupinfo moet je zelf verzorgen. Het beetje informatie dat af en toe op dit blog verschijnt of de overzichtsartikelen op de VIB-raspagina is slechts een bescheiden opstapje.