zaterdag 12 december 2009

Rasvereniging voor de Mastín del Pirineo

Of je hem nu de Mastín de los Pirineos noemt of de Mastín del Pirineos, het gaat om één en dezelfde hond. Al heel lang erkend als zelfstandig ras door de FCI en door de Spaanse Kennelclub RSCE. Waar en wanneer de scheiding tussen de Mastín Español en de Mastín Del Pirineos tot stand is gekomen, is onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat deze twee rassen sterk met elkaar verwant zijn. Een enkele keer duikt er trouwens nog wel eens langharig hondje op in een nest van de ME. De meest waarschijnlijke "dader" laat zich raden ...
Wat die naam betreft: het is misschien niet beleefd om ons in de onderlinge taalkundige en politieke discussies van de Spanjaarden te mengen, maar het beestje moet natuurlijk wèl een naam hebben. "De los Pirineos" of "Del Pirineo" ... In Nederland lijkt "Mastín de los Pirineos" toch de oudste rechten te hebben. Voorbeelden:
*) Een interessante en lekker geschreven brochure uit 1955 door de Josselin de Jong, genaamd "Spaanse Hondenpeper" spreekt over "de los Pirineos".
*) De "Encyclopedie voor de hondenliefhebber" (begin jaren '70) van Jan van Rheenen: idem dito.
*) Toepoels hondenencyclopedie (in ieder geval tot en met de zesde druk): Mastín de los Pirineos.
*) De Raad van Beheer gebruikt op haar website beide termen door elkaar, maar in haar stamboek gebruikt ze eveneens de schrijfwijze "Mastín de los Pirineos".
*) Zo'n beetje alle tentoonstellingscatalogi, inclusief die van de "Dogachtigen-show".
But ... "What's in a name ... ?".

Er is voor dit speciale ras een speciale plaats op het net in de maak:
==> mastin-del-pirineo