woensdag 16 december 2009

Bezoek eens een Mastín Español-website


Bezoek eens een Mastín-Espanol-website, zoals:
Mastininfo. De beroemde site van Sally "nuestra amiga de Dinamarca" Nielsen, de meest invloedrijke mastinera sinds de toenmalige secretaris van de pas opgerichte AEPME, mw. Sanchez Arjona. De site is voornamelijk in het Engels, met ook regelmatig wat Spaans. Meestal worden de Spaanse artikels keurig vertaald. Er zit aan deze zeer uitgebreide site onder anderen een link-pagina vast van waaruit je naar een groot aantal sites van rasclubs, fokkers, fora etcetera kan doorklikken. Een absolute must voor iedereen die de mastín espanol serieus neemt en een warm hart toedraagt.
==> MASTININFO
Half-vast aan Mastininfo zit ook het zeer gewaardeerde Mastingallery. Een gigantisch fotoalbum met inmiddels al ruim over de 16.000 foto's van mastines, mastines en ... nog meer mastines ...
==> MASTINGALLERY
Klein, maar gezellig: het Franse mastín-forum. Het is op de eerste plaats een forum, dus het bestaat voor een aanzienlijk gedeelte uit gekeuvel. Voor de liefhebber die serieus op zoek gaat valt er echter ook behoorlijk wat nuttige en relevante informatie te vinden. Bovendien is er een flink aanbod van foto's en video's allerlei. De navigeer-logica van deze site is nogal apart [nog de klassieke zoek-boom], maar je raakt er gauw aan gewend.
==> FORUMACTIF
Het zeer uitgebreide Spaanse forum. Dit is niet "zomaar een forum". Het is zondermeer het meest uitgebreide forum op dit gebied, met een zeer brede waaier van onderwerpen. En dat dan meestal zeer royaal voorzien van fotomateriaal. Een mens heeft er bijna een dagtaak aan om de berichtenstroom bij te houden. Laat je trouwens, beste mastinero, niet ontmoedigen door de manier waarop SOMMIGE Spanjaarden met en over elkaar praten ... zo leer je tenminste je pappenheimers kennen. Er zit wel een klein probleempje aan vast voor de meesten van ons: het is nagenoeg volledig in het Spaans ... :-(
==> FOROACTIVO
De site van de Spaanse moederclub. Tja, de officiele site van de Asociación Española del Perro Mastín Español steekt bij dat foroactivo wel een beetje schril en schamel af ... toch valt hier ook een schat van fotografisch materiaal en andere info te vinden. Toch maar eens bekijken dus.
==> AEPME
De site van de Spaanse 'zustervereniging' van onze Spaanse moedervereniging. Jazeker, naast de AEPME is er nòg een behoorlijk grote ME-vereniging in Spanje. Soms wordt er wel gesproken over het verhaal dat er over een fusie wordt gesproken ... maar ze zeggen zoveel ... Misschien moet je gewoon zelf maar eens kijken op de site van de SO.CA.LE:
==> SOCALE
Twee vreemde eenden in de bijt zijn de Facebook-pagina's "Mastin Español" (voornamelijk Spaanstalig) en "Mastin Espanol Lovers" (voornamelijk Engelstalig). Allebei hebben ze een leuk archiefje van enkele honderden foto's. Vooral echter bieden ze de mogelijkheid om direct (nu ja, na inloggen,dus) in contact te komen met andere liefhebbers en hun persoonlijke pagina's te bezoeken. De beide pagina's zijn ook voor niet-leden toegankelijk:
==> Mastin Espanol lovers
==> Mastin Espanol
Een ondergewaardeerde en bijna zelfs onbekende pagina:
==> Mastin-Stenata
met veel foto's van (show)honden uit voornamelijk centraal-Europa. Gaat terug tot ongeveer 2000, dus veel bekende namen uit allerhande stambomen die je kunt tegenkomen.

En dan natuurlijk onze eigen ras-pagina:
==> rasvereniging.org
--
Op de foto: Kazan de Monte Jaeña, een kanjer uit de jaren tachtig.