woensdag 16 december 2009

Bezoek eens een Portugese honden-site


Een goede eerste stap zou daarbij kunnen zijn de site van de Portugese kennelclub:
==> CPC (zie ook bovenstaande foto)
De lezer wordt daar ontvangen op een basale, maar toch ook wel informatieve site, met onder anderen links naar rasstandaards en sites van rasclubs.

Een volgende stap zou kunnen zijn een virtueel bezoek aan de A.C.R.A. ( Associação de Criadores do Rafeiro do Alentejo, de Portugese moederclub van de Rafeiro dus). Niet iedereen zal de muziek die op sommige pagina's van deze site langskomt kunnen waarderen, maar kom, "'s lands wijs, 's lands eer " ... Helaas ook alleen maar in het Portugees, maar toch valt er wel wat te zien, en Portugees is niet helemáál onbegrijpelijk.
==> ACRA

Voor lezers/ beginners met een voorkeur voor het Duits zou de volgende site een tip kunnen zijn:
==> rassebeschreibung
(onder aan de enige pagina van deze site staat een link naar de officiele Duitse FCI-vertaling van de standaard)

De oplettende lezer zal op de site van de Portugese kennelclub al gelezen hebben over de Cão de Gado Transmontano. Dit interessante berghonden-ras heeft op dit moment alleen nog maar nationale erkenning. Het lijkt echter maar een kwestie van tijd te zijn voordat erkenning door de FCI af gaat komen. Volledige overeenstemming over fokdoel en rasstandaard is daarbij één van de laatste hindernissen die genomen moeten worden. Op dit moment is er sterke aandacht voor een programma waarbij de Gado's als werkhond worden uitgezet bij Portugese herders, alwaar ze de kuddes tegen wolven moeten verdedigen. De voorspelling is dat er ook voor dit ras (met ongeveer de massa van de Rafeiro, maar met duidelijk andere proporties) in het Noorden (bijv. Frankrijk en ons eigen Nederland) belangstelling zal komen. Het zal dan niet moeilijk zijn om een passende, gastvrije rasclub te vinden voor deze Gado. Aan de website van de moederclub zal het in ieder geval niet liggen, want die is zonder meer erg keurig:
==> Transmontano
De geïnteresseerde lezer zal al heel gauw ontdekken dat er ook een Engelstalige versie is van deze site (aanklikken rechts onderaan).

De naam Frankrijk was al gevallen. Voor de Franstaligen onder ons:
==> cao-de-gado
Omdat het een raspionier is de site van een Franse fokker:
==> Estrelboss

Ook in een eenzame positie, de enige Rafeiro-fokker in Nederland:
==> Rafeiros-in-Nederland

Twee fokkers in het Portugese vaderland van de Rafeiro, die moeite hebben gedaan een toegankelijke en meertalige website op te bouwen:
==> Canil de Paio Pires
==> Canil Forte D'Elvas

Bepaalde rubrieken op het Franse Mastín-forum kunnen misschien ook wel aardig zijn voor de Rafeiro- en Gadoliefhebbers:
==> matins/cousins
==> photos des cousins

Op het Spaanse foroactivo (Mastín Español) staat hier en daar verspreid ook een en ander over de Portugese rassen zoals de Rafeiro, de Estrela en de Transmontano. Begin hier maar eens:
==> foroactivo

Klein, pittig en betrouwbaar. We hebben het dus over de Cão de Castro Laboreiro. Zo klein als de honden en de rasclub zijn, zo keurig en professioneel is de website. De integrale vertaal-functie van de site werkt doorgaans niet optimaal, maar altijd is het de moeite waard om er eens rond te neuzen: Laboreiro

De liefhebbers die op Facebook zitten zullen misschien teleurgesteld raken over het Rafeiro-gehalte daarvan. De groepsactiviteit(en) houden niet over. Toch heeft de ACRA een min of meer officiële (en grotendeels voor iedereen toegankelijke) pagina:
==> ACRA
Voor de Gado Transmontano-geinteresseerden is er sprake van meer groepsactiviteit. Het lijkt bij lange na niet op het drukke gebeuren rondom de Mastín Espanol, maar de basis is er toch al. Bijvoorbeeld:
==> Gado Transmontano
NB: ook de Portugese kennelclub heeft een eigen Facebook-groep, klik:
==> "Clube Português de Canicultura" en je zit er middenin.

Vergeet overigens onze eigen raspagina niet:
==> rasvereniging.org