vrijdag 18 december 2009

Bezoek eens een Mastín del Pirineo-website


Bezoek eens een Mastín del Pirineo-website.
Te beginnen natuurlijk met de site van de Spaanse moedervereniging (Club del Mastín del Pirineo de España) van het Mastin del Pirineos-ras.
==> CMPE
Neen, het is inderdaad niet de meest "sexy" site in hondenland, maar wel een goede basis voor verdere web-studie.

Die studie zal al heel gauw voeren naar Italië, alwaar bijvoorbeeld de volgende sites over de "Mastino dei Pirinei" de moeite waard zijn.
==> Altoaragon
==> Murtois

Hieronder bij wijze van opstapje tot nadere oriëntatie een bescheiden opsomming van niet-Spaanse fokkers/sites die een Engelse of Duitse tekst aanbieden:

==> Moläslia ..... (Zweden)
==> ojinegras ..... (Zweden)
==> Megacans ..... (Zweden)
==> Valle Volcanos ..... (Duitsland)

==> Castillio Alto ..... (Duitsland)
==> Camperville ..... (Duitsland)
==> Bretonmastiffs ..... (Austalië)
==> Almanach ...(Tsjechië)

==> Elbevalley . . (Tsjechië)
==> Dominium Tory .. ... (Polen)
==> El Mejor . . . (Polen)

Naar Spaanse sites kan de lezer via de site van de CMPE navigeren. Voor verdere links is een bezoek aan één van onze Nederlandse liefhebbers wellicht nuttig:
==> Mostinaragoleon
==> mastindelospirineos
==> mastindelpirineo

Wel in het Spaans, maar toch eigenlijk niet te missen zo interessant:
==> Mastin del pirineo

Misschien doordat de meeste Pireneos-eigenaars net zo eigenzinnig zijn als hun honden en maar weinig drang voelen tot "meute"-aktiviteit in georganiseerd verband (?) stellen de Pirineos-clubs niet zo veel voor.
Althans niet als je op de websites mag afgaan, want die trekken per definitie op niets.
Twee uitzonderingen op deze regel:
De Zweedse club-website is niet alleen omderhoudend omdat Zweeds er net zo vermakelijk uitziet als het wordt uitgesproken, maar ook omdat er naast een aardig fotoalbum toch ook iets van info wordt gegeven. En dat dan voor een heel klein clubje ...
==> Rasclub Zweden

Ook de Amerikaanse-site lijkt nog wel ergens naar. En voor de meesten van ons ook nog eens te lezen en te begrijpen.
==> Rasclub USA

Misschien dat deze dan als derde uitzondering genoemd moet worden: het Pirineos-hoekje van de Duitse Molosserclub. Stukken beter dan het Mastín Español-hoekje ...
==> MOLOSSERCLUB (en ga dan via "AG's der Rassen" naar de Pirineos )

Voor de liefhebbers van beknopte droge gründlichkeit kan deze samenvatting aardig zijn (met een link aan de onderzijde naar de officiele Duitse FCI-vertaling):
==> Rassebeschreibung

En natuurlijk is daar ook nog onze eigen ras-pagina:
==> rasvereniging.org

woensdag 16 december 2009

Bezoek eens een Portugese honden-site


Een goede eerste stap zou daarbij kunnen zijn de site van de Portugese kennelclub:
==> CPC (zie ook bovenstaande foto)
De lezer wordt daar ontvangen op een basale, maar toch ook wel informatieve site, met onder anderen links naar rasstandaards en sites van rasclubs.

Een volgende stap zou kunnen zijn een virtueel bezoek aan de A.C.R.A. ( Associação de Criadores do Rafeiro do Alentejo, de Portugese moederclub van de Rafeiro dus). Niet iedereen zal de muziek die op sommige pagina's van deze site langskomt kunnen waarderen, maar kom, "'s lands wijs, 's lands eer " ... Helaas ook alleen maar in het Portugees, maar toch valt er wel wat te zien, en Portugees is niet helemáál onbegrijpelijk.
==> ACRA

Voor lezers/ beginners met een voorkeur voor het Duits zou de volgende site een tip kunnen zijn:
==> rassebeschreibung
(onder aan de enige pagina van deze site staat een link naar de officiele Duitse FCI-vertaling van de standaard)

De oplettende lezer zal op de site van de Portugese kennelclub al gelezen hebben over de Cão de Gado Transmontano. Dit interessante berghonden-ras heeft op dit moment alleen nog maar nationale erkenning. Het lijkt echter maar een kwestie van tijd te zijn voordat erkenning door de FCI af gaat komen. Volledige overeenstemming over fokdoel en rasstandaard is daarbij één van de laatste hindernissen die genomen moeten worden. Op dit moment is er sterke aandacht voor een programma waarbij de Gado's als werkhond worden uitgezet bij Portugese herders, alwaar ze de kuddes tegen wolven moeten verdedigen. De voorspelling is dat er ook voor dit ras (met ongeveer de massa van de Rafeiro, maar met duidelijk andere proporties) in het Noorden (bijv. Frankrijk en ons eigen Nederland) belangstelling zal komen. Het zal dan niet moeilijk zijn om een passende, gastvrije rasclub te vinden voor deze Gado. Aan de website van de moederclub zal het in ieder geval niet liggen, want die is zonder meer erg keurig:
==> Transmontano
De geïnteresseerde lezer zal al heel gauw ontdekken dat er ook een Engelstalige versie is van deze site (aanklikken rechts onderaan).

De naam Frankrijk was al gevallen. Voor de Franstaligen onder ons:
==> cao-de-gado
Omdat het een raspionier is de site van een Franse fokker:
==> Estrelboss

Ook in een eenzame positie, de enige Rafeiro-fokker in Nederland:
==> Rafeiros-in-Nederland

Twee fokkers in het Portugese vaderland van de Rafeiro, die moeite hebben gedaan een toegankelijke en meertalige website op te bouwen:
==> Canil de Paio Pires
==> Canil Forte D'Elvas

Bepaalde rubrieken op het Franse Mastín-forum kunnen misschien ook wel aardig zijn voor de Rafeiro- en Gadoliefhebbers:
==> matins/cousins
==> photos des cousins

Op het Spaanse foroactivo (Mastín Español) staat hier en daar verspreid ook een en ander over de Portugese rassen zoals de Rafeiro, de Estrela en de Transmontano. Begin hier maar eens:
==> foroactivo

Klein, pittig en betrouwbaar. We hebben het dus over de Cão de Castro Laboreiro. Zo klein als de honden en de rasclub zijn, zo keurig en professioneel is de website. De integrale vertaal-functie van de site werkt doorgaans niet optimaal, maar altijd is het de moeite waard om er eens rond te neuzen: Laboreiro

De liefhebbers die op Facebook zitten zullen misschien teleurgesteld raken over het Rafeiro-gehalte daarvan. De groepsactiviteit(en) houden niet over. Toch heeft de ACRA een min of meer officiële (en grotendeels voor iedereen toegankelijke) pagina:
==> ACRA
Voor de Gado Transmontano-geinteresseerden is er sprake van meer groepsactiviteit. Het lijkt bij lange na niet op het drukke gebeuren rondom de Mastín Espanol, maar de basis is er toch al. Bijvoorbeeld:
==> Gado Transmontano
NB: ook de Portugese kennelclub heeft een eigen Facebook-groep, klik:
==> "Clube Português de Canicultura" en je zit er middenin.

Vergeet overigens onze eigen raspagina niet:
==> rasvereniging.org

Bezoek eens een Mastín Español-website


Bezoek eens een Mastín-Espanol-website, zoals:
Mastininfo. De beroemde site van Sally "nuestra amiga de Dinamarca" Nielsen, de meest invloedrijke mastinera sinds de toenmalige secretaris van de pas opgerichte AEPME, mw. Sanchez Arjona. De site is voornamelijk in het Engels, met ook regelmatig wat Spaans. Meestal worden de Spaanse artikels keurig vertaald. Er zit aan deze zeer uitgebreide site onder anderen een link-pagina vast van waaruit je naar een groot aantal sites van rasclubs, fokkers, fora etcetera kan doorklikken. Een absolute must voor iedereen die de mastín espanol serieus neemt en een warm hart toedraagt.
==> MASTININFO
Half-vast aan Mastininfo zit ook het zeer gewaardeerde Mastingallery. Een gigantisch fotoalbum met inmiddels al ruim over de 16.000 foto's van mastines, mastines en ... nog meer mastines ...
==> MASTINGALLERY
Klein, maar gezellig: het Franse mastín-forum. Het is op de eerste plaats een forum, dus het bestaat voor een aanzienlijk gedeelte uit gekeuvel. Voor de liefhebber die serieus op zoek gaat valt er echter ook behoorlijk wat nuttige en relevante informatie te vinden. Bovendien is er een flink aanbod van foto's en video's allerlei. De navigeer-logica van deze site is nogal apart [nog de klassieke zoek-boom], maar je raakt er gauw aan gewend.
==> FORUMACTIF
Het zeer uitgebreide Spaanse forum. Dit is niet "zomaar een forum". Het is zondermeer het meest uitgebreide forum op dit gebied, met een zeer brede waaier van onderwerpen. En dat dan meestal zeer royaal voorzien van fotomateriaal. Een mens heeft er bijna een dagtaak aan om de berichtenstroom bij te houden. Laat je trouwens, beste mastinero, niet ontmoedigen door de manier waarop SOMMIGE Spanjaarden met en over elkaar praten ... zo leer je tenminste je pappenheimers kennen. Er zit wel een klein probleempje aan vast voor de meesten van ons: het is nagenoeg volledig in het Spaans ... :-(
==> FOROACTIVO
De site van de Spaanse moederclub. Tja, de officiele site van de Asociación Española del Perro Mastín Español steekt bij dat foroactivo wel een beetje schril en schamel af ... toch valt hier ook een schat van fotografisch materiaal en andere info te vinden. Toch maar eens bekijken dus.
==> AEPME
De site van de Spaanse 'zustervereniging' van onze Spaanse moedervereniging. Jazeker, naast de AEPME is er nòg een behoorlijk grote ME-vereniging in Spanje. Soms wordt er wel gesproken over het verhaal dat er over een fusie wordt gesproken ... maar ze zeggen zoveel ... Misschien moet je gewoon zelf maar eens kijken op de site van de SO.CA.LE:
==> SOCALE
Twee vreemde eenden in de bijt zijn de Facebook-pagina's "Mastin Español" (voornamelijk Spaanstalig) en "Mastin Espanol Lovers" (voornamelijk Engelstalig). Allebei hebben ze een leuk archiefje van enkele honderden foto's. Vooral echter bieden ze de mogelijkheid om direct (nu ja, na inloggen,dus) in contact te komen met andere liefhebbers en hun persoonlijke pagina's te bezoeken. De beide pagina's zijn ook voor niet-leden toegankelijk:
==> Mastin Espanol lovers
==> Mastin Espanol
Een ondergewaardeerde en bijna zelfs onbekende pagina:
==> Mastin-Stenata
met veel foto's van (show)honden uit voornamelijk centraal-Europa. Gaat terug tot ongeveer 2000, dus veel bekende namen uit allerhande stambomen die je kunt tegenkomen.

En dan natuurlijk onze eigen ras-pagina:
==> rasvereniging.org
--
Op de foto: Kazan de Monte Jaeña, een kanjer uit de jaren tachtig.

dinsdag 15 december 2009

Problematische "rasvereniging"

Hoewel er dus maar één enkele ECHTE rasclub is voor de Mastín Español en hoewel die rasclub ook de aangewezen rasclub lijkt voor de Rafeiro do Alentejo, is er toch een organisatie die meende dat deze twee rassen maar beter ondergebracht zouden worden bij de Mastino-club (MNCN). We hebben het dus over de Raad van Beheer. In het officieuze (geruchten)circuit gaat het verhaal dat het bestuur van de RvB 6 Oktober dit al beslist heeft. Het gaat hier over vijf rassen die vanuit het niets maar even cadeau zijn gegeven aan de MNCN:
De Mastín Español (bij de MNCN "Mastino Espagnol" geheten)
De Cão de Rafeiro do Alentejo
De Dogo Canario (Perro de presa Canario)
De Fila Brasiliero
De Dogo Mallorquin (Perro de presa Mallorquin, Ca de Bou)
In dit artikeltje gaat het niet over wat de juridische, kynologische of morele waarde is van de beslissing om de Mastín en de Rafeiro bij dat Mastino-clubje (die waarde is telkens maar zeer gering), waarvan vast staat dat het maar een héél klein en nauwelijks functionerend clubje is, in te delen. Het gaat er evenmin om dat we er van uit gaan dat de beslissing binnenkort teruggedraaid zal worden. Het gaat er alleen maar om één en ander in een breder perspectief te plaatsen.

zaterdag 12 december 2009

Ook de rasvereniging voor de Rafeiro do Alentejo ??

Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Wat wél duidelijk is, is dat niet zo veel Rafeiro-liefhebbers gewonnen zijn voor het idee om door de Mastino-club te worden ingelijfd.
Een interessant ras, hoor, die Rafeiro. Lijkt nogal sterk op de Mastín Espanol zoals die in de standaard van 1946 beschreven werd. Ach, het zijn ook buren & familie.
Interessante naam ook. Net zoals men het in Spanje wel heeft over de perro mastín (zoiets als "mastijnse hond") wordt dit ras de cão de Rafeiro do Alentejo genoemd (zoiets als "Rafeiro-hond"). Behalve dan als officiële rasnaam. In tegenstelling tot bij de Estrela-berghond, de Gado Transmontano, de Castro Laboreiro, de Fila de São Miguel en nog zo'n paar Portugese hondenrassen is hier juist het doodgewone "Cão" weggelaten.
.

Nieuwe website voor een "nieuwe" rasvereniging

Vandaag is er een nieuwe website de lucht in gegaan voor de eerder genoemde rassen. Tot voor kort moesten we het doen met allerlei vage en minder vage verwijzingen op andere websites. Nu is er dus een centrale website. Allemaal nog maar in kinderschoenen, maar ... we zijn allemaal klein begonnen ;-)...

Zie (alvast)ook:
==> VIB opstap-pagina
==> mastin español
==> mastin del pirineo
==> rafeiro do alentejo
==> stambomen-archief

Rasvereniging voor de Mastín del Pirineo

Of je hem nu de Mastín de los Pirineos noemt of de Mastín del Pirineos, het gaat om één en dezelfde hond. Al heel lang erkend als zelfstandig ras door de FCI en door de Spaanse Kennelclub RSCE. Waar en wanneer de scheiding tussen de Mastín Español en de Mastín Del Pirineos tot stand is gekomen, is onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat deze twee rassen sterk met elkaar verwant zijn. Een enkele keer duikt er trouwens nog wel eens langharig hondje op in een nest van de ME. De meest waarschijnlijke "dader" laat zich raden ...
Wat die naam betreft: het is misschien niet beleefd om ons in de onderlinge taalkundige en politieke discussies van de Spanjaarden te mengen, maar het beestje moet natuurlijk wèl een naam hebben. "De los Pirineos" of "Del Pirineo" ... In Nederland lijkt "Mastín de los Pirineos" toch de oudste rechten te hebben. Voorbeelden:
*) Een interessante en lekker geschreven brochure uit 1955 door de Josselin de Jong, genaamd "Spaanse Hondenpeper" spreekt over "de los Pirineos".
*) De "Encyclopedie voor de hondenliefhebber" (begin jaren '70) van Jan van Rheenen: idem dito.
*) Toepoels hondenencyclopedie (in ieder geval tot en met de zesde druk): Mastín de los Pirineos.
*) De Raad van Beheer gebruikt op haar website beide termen door elkaar, maar in haar stamboek gebruikt ze eveneens de schrijfwijze "Mastín de los Pirineos".
*) Zo'n beetje alle tentoonstellingscatalogi, inclusief die van de "Dogachtigen-show".
But ... "What's in a name ... ?".

Er is voor dit speciale ras een speciale plaats op het net in de maak:
==> mastin-del-pirineo

vrijdag 11 december 2009

Rasvereniging voor de Mastín Español

Dit is -zoals het nu is- een provisorische Webstek.

Het is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar de enige, echte rasclub voor de Mastín Espanol en de Mastín de los Pirineos in Nederland (en omgeving). En ook een beetje voor andere Iberische berghonden-rassen. Nou ja, een beetje veel. Hierbij moet in de eerste plaats worden gedacht aan de Cão de Rafeiro do Alentejo.

En met "ECHT" wordt natuurlijk bedoeld: een club vóór Mastín-liefhebbers (de zogenaamde mastineros) en hun honden (de mastines, dus) en dóór Mastineros.
(Enne ... wat was ookweer het Portugese woord voor "Rafeiro-liefbebber" ?)