donderdag 5 januari 2012

Nestjes dichter bij huis ... ?

De eerste foto's van de hieronder genoemde Franse mastines in België. Boven lijkt de Franse jongeman best wel groot als hij naast een bedaagde "old warrior" van het zelfde Mastín Español-ras ligt ... Maar hieronder lijkt hij wel in het niet te vallen naast een andere volwassen mastín-reu ;-)
Een tijdje geleden stond hier op dit mastín-blog een berichtje over "nestjes in de marge". Hoewel de plaatsen waar de fokkers zich ophouden helemaal niet zo marginaal zijn als ze in de ogen van velen toeschijnen (bijv. Estland is een goede plaats om een jong hondje weg te halen) staat het wel haaks op de regelmatig terugkerende vraag naar nestjes die in Nederland of zeer directe omgeving te vinden moeten zijn.
Wat dat betreft kunnen we de (be)zoeker op het punt van de Mastín Español snel uit de droom helpen: in Nederland en België wordt op dit moment niet gefokt. Plannen voor de nabije toekomst zijn ons niet bekend.
Wel verschijnen er op internet af en toe berichten over 'mastín-productie' in Nederland, maar dan blijkt het telkens te gaan over pups of oudere jonge honden waarvan het onduidelijk is of het wel rasechte mastines zijn, maar waar sowieso geen stamboom bij zit.

Vanuit Nederland bekeken moet men voor betrouwbare mastines tenminste naar Tsjechië of Frankrijk.

In de Tsjechische kennel "Tornádo Erben" is op dit moment nog één hondje uit het E-nest op zoek naar een nieuwe familie. Het betreffende nest komt uit de combinatie Dali de la Aljabara x
Sofia Sol Tornádo Erben.
Halverwege deze maand wordt het F-nest verwacht uit de combinatie Dali de la Aljabara x Umberta Lili Tornádo Erben

Even verderop in Tsjechië zit kennel "Mastibe". Ook daar wordt deze maand een nestje verwacht en wel uit de combinatie
Casto de Torreanaz x Lupina Mastibe.

In de Franse kennel "Bande à Gro" zitten op dit moment twee nestjes. Van deze nestjes zullen in elk geval een paar hondjes deze richting uit komen. En op het moment van schrijven is er uit elk nest nog tenminste één pupje te hebben. Voor een eerste indruk:
hier en hier
En dat vindt dan allemaal plaats in Kennel
Bande // à Gro

Verleden keer hadden we al die Franse uitdrukking "met de Bretonse ossewagen" -of was het toch de Bretonse Ezelswagen ?- besproken. Er wordt een nest van de teef "Montana" verwacht, maar bericht over een eventuele aankomst is nog niet gearriveerd :-)). Er staat o.a. wel al een HD/röntgen-foto van de moeder op de site van kennel de Kerbillio.