maandag 7 november 2011

Mastín-nestjes in (en uit) de marge

Een jong mannetje uit de kennel Zarmon de Celly
Een allerschattigst teefje uit de kennel Zarmon de Celly

Neen, geen pupinfo deze keer.
Het is eerder de bedoeling om eens te laten zien wat er zoal
"ver van ons bed" gebeurt op het gebied van mastín-fokkerij.

Daarvoor gaan we eerst eens naar een groot land waarvan de meesten van ons vinden dat het al voorbij het einde van de wereld is. Toch is Rusland -want daar hebben we het dus over- al een paar jaar een Mastín-land in opkomst.
* Giantpets
Hier hoort eigenlijk nog een leerzaam filmpje bij:
* je steekt er iets van op en je leert ook nog een woordje Russisch Even door de eerste 28 seconden heenbijten; daarna brandt het los
;-)

Vervolgens gaan we even snuisteren in Estland. Vreemd genoeg vinden erg veel mensen dat echt te ver om een mastín-pupje te gaan bekijken en/of ophalen. Ja, waar hebben we toch al die prachtige, moderne, vervoersmiddelen voor ... (?). Uit Estland komt overigens ook de Multi-Kampioen Anuler Alano (Wereldkampioen in 2010).
* Zarmon de Celly
* Nagekomen filmpje: welpjes
* en wederom: video

Niet in Oude Pekela, maar in het verre Amerika gebeurt ook het één en ander qua mastín-liefhebberij en -fokkerij. Helaas houden niet veel Amerikaanse fokkers het lang vol in ons ras. Waardoor de keuzemogelijkheden voor eventuele Amerikaanse geïnteresseerden erg klein wordt. En reken maar dat het importeren van een kwaliteitspup in de VS net zo veel voeten in de aarde heeft als bij ons. Of, zoals ook regelmatig blijkt: net zo weinig, want het is vaak kinderlijk eenvoudig. Zij het met een extra financieel hindernisje ...
De volgende fokker komt zelf uit Spanje maar heeft zich inmiddels helemaal gesettled in de US:
* Mastines de Moreno
* Spanish Mastiffs (site nog volop in ontwikkeling)
Deze mastín-liefhebster gaat al een tijdje mee in het ras, maar komt nu pas echt goed op stoom als fokster:
* Fall Creek Farm
* weblog

Tja, Frankrijk en internet ... Het internet is er zo'n beetje uitgevonden en het woord 'surfen' in de zin van 'rondzoeken op het www' komt ook uit de Franstalige wereld, maar het is doorgaans een crime om via dat www gericht in contact te komen met die Fransen.
Bij kennel "La Bande à Gro" heeft de fokster op dit moment twee nestjes:
* Bande à Gro
* Mâtin-webnode
De Fransen hebben een uitdrukking "met de Bretonse ezelswagen", waarmee gezegd wil zijn dat een bericht heel lang onderweg is of dat een proces erg lang duurt. Vanuit Bretagne heeft ons het bericht al bereikt dat hier een dekking is geweest. Of de teef ook werkelijk drachtig is geworden hopen we binnenkort te vernemen -->
* Domaine de Kerbillio

En dan zijn er altijd nog mensen die vinden dat een mastín pas echt een mastín is als hij/zij uit Spanje komt. Wel die mogen dan even cachorros kijken:
* Luna de Leon
* Picu San Martin
* Puerto Canencia
Maar beter is het daarvoor gewoon (bijvoorbeeld via Spaans overzicht ) de Spaanse websites in de gaten te blijven houden ... :-)