woensdag 18 juli 2012

Toch weer wel: HD - foto's


Kort geleden publiceerden we op dit blog een foto van de HD - röntgenfoto van een Mastín Español ( HD - uitslag ).

Het had misschien beter geweest om in dat korte berichtje een verwijzing te geven naar een ouder artikel op de VIB-site.
Een van de belangrijkste conclusies in dat artikel was dat er voldoende mastines met goede heupen waren om voor een gezond nageslacht te kunnen zorgen.

Wat betreft de Rafeiro do Alentejo: in Nederland worden we niet doodgegooid met HD - uitslagen. Dat is wel logisch ook, want zoveel rafeiro's zijn er niet.

Hoe zit dat in het moederland van de Rafeiro, Portugal ??

Wel, zonder denigrerend te doen mag wel opgemerkt worden dat men daar op het gebied van röntgenen en HD-beoordelen nog steeds een beetje achterop loopt. Van die kant dus ook niet veel informatie.

Echter: de 5de dezer publiceerde een Portugese rafeiro-fokker met zekere trots de onderstaande foto. Niet zozeer met de bedoeling om op te scheppen met de heupen van zijn zelfgefokte jong-volwassen teef, maar eerder met het oogmerk om te laten zien wat mogelijk is. De foto is gemaakt in de veterinaire universiteits-kliniek te Evora. En HD - foto's worden uiteindelijk door drie verschillende dierenartsen beoordeeld. Wat toch wel een zekere toegevoegde waarde geeft aan het eindoordeel.

Het belang van dit praatje en vooral: van deze foto ligt erin dat alvast in één geval is aangetoond dat ook bij de Rafeiro prima heupen aangetroffen kunnen worden.
Dat er nog velen mogen volgen ... !